Focuscongres 2020
De grote efficiëntieslag
Meer doen met minder
De pensioenwereld worstelt met een duivels dilemma: de behoefte aan maatwerk neemt steeds meer toe, maar tegelijkertijd moeten de kosten steeds verder omlaag. Hoe combineer je passief beleggen met een ambitieus ESG-beleid? Hoe haal je het meeste uit illiquide beleggingen zonder de hoofdprijs te betalen? En hoe zet je als kleiner tot middelgroot fonds slim in op AI en nieuwe technologie om de efficiëntieslag te winnen?
Donderdag 26 november 2020
Fort Voordorp, Groenekan (Utrecht)

Programma

Onderstaand is een conceptprogramma. Wijzigingen voorbehouden. 
11:30-12:15

Workshop 

Lage kosten en meer maatwerk: een (on)mogelijke combinatie?
Pensioenfonds PMT heeft samen met uitvoerder MN de beleggingsportefeuille aangepast aan de voorkeuren van de deelnemer, esg-criteria en de financiële vooruitzichten van de bedrijven waarin wordt belegd. Passief maatwerk, hoe doe je dat, wat kost dat en wat zijn de ervaringen een jaar na invoering?

Sprekers: Hartwig Liersch, CIO, PMT en Gerco Goote, Directeur Fiduciair Beheer, MN
12:00-13:00
Registratie en lunch
 
13:00
Opening
André de Vos, hoofdredacteur print en events Pensioen Pro

13:05-13:35
Keynote presentatie
Actief versus passief in de natuur


          Spreker: tba

13:35-13:55

Presentatie
Een lange adem in hijgerige tijden 
Pensioenfondsen hebben per definitie een langetermijn horizon, maar worden in toenemende mate op de korte termijn afgerekend, van dekkingsgraad, tot kosten, keuzemogelijkheden en rendement. Dat is weinig efficiënt. Maar is langetermijn beleggen in de huidige kortetermijn wereld wel verantwoord – of zelfs toegestaan?
 
          Spreker: Marleen Bosma, Head of Research & Strategic Advisory, Bouwinvest Real Estate Advisors
 
13:55-14:15
Praktijkcasus
Efficiënt verantwoord
Standaard benchmarks voldoen lang niet altijd aan de eisen van pensioenfondsen. Zeker niet als het om duurzaamheid gaat. Maar wat zijn de alternatieven voor kleine en middelgrote fondsen? Is verduurzamen niet per definitie een extra stap die hogere kosten met zich meebrengt zonder dat er een hoger rendement tegenoverstaat?
 
          Spreker: Guido Veul, Client Portfolio Manager, NN Investment Partners
 
14:25-15:25
In verschillende stromen wordt ingegaan op specifieke aspecten van uitvoering. 
Stroom A: Passief beleggen en ESG
 
Hoe verduurzaam je als klein of middelgroot fonds je portefeuille tegen beheersbare kosten?
 
Met o.a. sprekers: Joseph Molloy, Global Head of Index & Systematic Equity Portfolio Management, HSBC Global Asset Management
Stroom B: Wie niet groot is, moet artificieel intelligent zijn
 
Technologische ontwikkelingen en verregaande automatisering hebben een ingrijpende impact op de pensioenfondspraktijk, van administratie tot communicatie en vermogensbeheer. In de uitvoering kunnen veel kosten en moeite worden bespaard. We bekijken welke technologische innovaties hun waarde al hebben bewezen, en wat er nog aan komt.
 
Met als sprekers: Rik de Kort, Data Scientist, PGGM en Marcel Kruse, Director Pension & Investment Risk, Milliman Pensioenen
Stroom C: Het is de uitvoering die telt 

Te laat betaalde of te lage pensioenen, ‘verdwenen’ deelnemers of zelfs gehackte persoonsgegevens. De administratie is een mijnenveld voor pensioenfondsen, in de praktijk en voor de reputatie. Het merendeel van de uitvoerders is bezig met de aanpassing van de computersystemen. Hoe ziet het ideale systeem eruit?
 
Met als sprekers: Jeroen Hartogensis, consultant, SIVI en Arno IJmker, partner bij Quint
15:30-16:05
Pauze
Koffie en thee
 
16:05-16:35
Panel
Goedkoop of duurkoop?
Pensioenfondsen staan onder druk om de vermogensbeheerkosten omlaag te krijgen. Bij aandelen zijn de kosten gedaald van 0,25 naar 0,20%. Maar vermogensbeheerders wijzen kleine pensioenfondsen/uitvoerders als klant de deur omdat er niets te verdienen valt. Moet er verder worden bezuinigd? Of brengen extreem lage kosten onbedoelde risico’s met zich mee en dreigen pensioenfondsen en hun deelnemers de dupe te worden van de focus op kostenverlaging?
 
Met: Huub van Berkel, Investment Manager EMEA, Pensioenfonds Mars; Reiniera van der Feltz, Uitvoerend bestuurder Beleggingen en Vermogensbeheer, Pensioenfonds SBZ; Henk van der Kolk, Voorzitter, Pensioenfonds Detailhandel; Jan Willem Wijckmans, Expert Investment Manager, Pensioenfonds ABN Amro
 
16:35-16:55
Presentatie
Hoera, een risico
Het risicobudget is in hoge mate bepalend voor de (beleggings)resultaten. Juist als de risicoruimte beperkt is, is efficiëntie essentieel. Hoe halen pensioenfondsen het meeste uit hun risicobudget?
 
16:55-17:15
Presentatie 
Meer doen met minder: de inzet van ‘riskante’ instrumenten
Oude en beproefde technieken om meer te doen met minder – leverage, arbitrage, uitlenen van aandelen – zijn door de financiële crisis uit de gratie geraakt. Tijd voor een comeback?
 
17:15-17:45
Keynote presentatie 
Efficiëntie of eenheidsworst?
De toezichthouders hebben jaren gehamerd op lagere kosten, betere vergelijkingsmogelijkheden tussen fondsen en simpelere beleggingen. Is goedkope eenheidsworst het resultaat? En wat zijn daarvan de risico’s?
 
          Spreker: Sven van den Beld, Afdelingshoofd Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen, DNB

17:45 – 18:45
Borrel, muziek en bezoek aan Fort Voordorp

Mede mogelijk gemaakt door

Sprekers

S. Beld
S. van den Beld
Afdelingshoofd Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen
DNB - De Netherlandssche Bank
Sven van den Beld startte in 2009 bij Achmea als Modelontwikkelaar, waarna hij in 2012 de overstap maakte naar DNB. Hij is daar begonnen als Toezichthouder specialist binnen het toezicht op pensioenfondsen om vervolgens in 2015 te rouleren naar het toezicht op banken in het dan net opgerichte SSM. In 2018 heeft hij DNB verlaten om invulling te geven aan 2nd line risk management bij de Volksbank (ALM-domein) om vervolgens in 2020 weer terug te keren in zijn huidige rol van afdelingshoofd van het expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen.
Huub Berkel
Huub van Berkel
Mr
Mars
Huub van Berkel MsC RBA, Investment Manager EMEA, is sinds tien jaar werkzaam voor Mars Incorporated. Hij is mede-verantwoordelijk voor de coördinatie en ondersteuning van de investeringsprogramma's voor alle pensioenplannen van Mars Inc. (Defined Benefit en Defined Contribution) in de EMEA-regio.
Marleen Bosma-Verhaegh
Marleen Bosma-Verhaegh
Mrs
Bouwinvest
Marleen Bosma is verantwoordelijk voor de strategische visie en wereldwijde marktresearch. De afdeling Research & Strategic Advisory vormt de hoeksteen van het beleggingsproces van Bouwinvest. De afdeling levert de onafhankelijke en objectieve analyses die ten grondslag liggen aan de strategische en tactische beleggingsbeslissingen. Het werkterrein beslaat ca. € 12,9 miljard aan AUM, verdeeld over vijf Nederlandse sectorfondsen en internationale investeringen.
Reiniera Feltz
Reiniera van der Feltz
Uitvoerend bestuurder Beleggingen en Vermogensbeheer
SBZ Pensioen
Reiniera van der Feltz is uitvoerend bestuurder bij SBZ Pensioen, het pensioenfonds voor de financiële en zakelijke dienstverlening. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn het vermogensbeheer en de deelnemerscommunicatie. Daarnaast is zij bestuurder en voorzitter van de beleggingscommissie bij Van Lanschot pensioenfonds en lid van de raad van toezicht bij Robeco pensioenfonds en Schilders pensioenfonds. Zij heeft een uitgebreide achtergrond in beleggen en vermogensbeheer als handelaar, analist en portefeuillebeheerder voor verschillende banken en vermogensbeheerders.
Jeroen Hartogensis
Jeroen Hartogensis
Consultant
SIVI
Jeroen Hartogensis is vanaf 2015 consultant bij SIVI. Eén van zijn verantwoordelijkheden is het beheer van de Uniforme Pensioenaangifte. SIVI is het onafhankelijk kennis- en standaardisatie-instituut voor digitaal zakendoen (ketenoptimalisatie) binnen financiële dienstverlening. SIVI beheert standaarden, analyseert trends, onderzoekt de impact van nieuwe technologieën en inspireert ketenpartners om samen nieuwe stappen te zetten op het terrein van ketenoptimalisatie, onder andere gekoppelde processen en de uitwisseling en het gebruik van data.
H. Kolk
H. van der Kolk
Voorzitter
Pensioenfonds Detailhandel
Henk van der Kolk is werknemersvoorzitter van het Bedrijfstakpensioenfonds Detailhandel vanaf 2015. Daarvoor heeft hij diverse (bestuurs)functies vervuld bij CNV, FNV en de internationale vakbeweging. Tussen 2003 en 2013 was hij voorzitter van FNV Bondgenoten en hij is jarenlang lid van de SER geweest. Vanaf 2017 is hij commissaris bij chemiebedrijf Sabic.
Van der Kolk heeft economie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Groningen en pensioenopleidingen gevolgd aan de Nyenrode Business Universiteit en de Rothmanschool of Management in Toronto.
Rik Kort
Rik de Kort
Data Scientist
PGGM
Rik de Kort heeft na zijn studie in de theoretische informatica ervaring opgedaan op het gebied van ALM en Systematische aandelenstrategieën. Momenteel is hij Data Scientist voor het Datalab van PGGM, wat als missie heeft PGGM een digitaler bedrijf te maken. Zijn dagelijks werk bestaat uit het oplossen van alledaagse en niet-zo-alledaagse problemen met behulp van AI.
Marcel Kruse
Marcel Kruse
Director Pension & Investment Risk
Milliman Pensioenen
Marcel Kruse is sinds 2019 director Pension & Investment Risk bij Milliman Pensioenen. Hij is verantwoordelijk voor de beleggingsadvies- en hedging activiteiten van Milliman in Nederland. Kruse heeft veel ervaring met beleggingsprocessen en helpt pensioenfondsen en pensioenuitvoerders met het vormgeven van een effectieve uitvoering van het beleggingsproces. Voordat hij werkzaam was voor Milliman Pensioenen was hij als producteigenaar bij een Nederlandse bank verantwoordelijk voor de implementatie van een fintech oplossing voor overlay management.
Hartwig Liersch
Hartwig Liersch
Hoofd beleggingen
PMT
Hartwig Liersch is Directeur Beleggingen van PMT sinds oktober 2017. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en begon zijn loopbaan bij de afdeling Balansmanagement van ING Bank. Liersch studeerde financiële economie en econometrie aan de Universiteit Münster en Universiteit Würzburg in Duitsland. Kort na zijn studie verhuisde hij naar Nederland. Van april 2010 tot oktober 2017 was hij Manager Risicomanagement bij PMT.
Joseph Molloy
Joseph Molloy
Global Head of Index & Systematic Equity Portfolio Management
HSBC Global Asset Management
Joseph Molloy is Global Head van het Index & Systematic Equity Portfolio Management team bij HSBC. Dit team biedt een brede waaier fondsen aan van traditionele indexfondsen en ETF tot fondsen met alternatieve wegingen en multi-factor strategieën. Voordat Molloy bij HSBC begon in 2015, was hij Global Head of Index Equities bij Legal & General Investment Management vanaf 2008. Tijdens zijn carrière heeft Molloy uitgebreide ervaring opgedaan als senior portefeuillemanager in verschillende strategieën.
Guido Veul
Guido Veul
Client Portfolio Management
NN Investment Partners
Guido Veul is Client Portfolio Manager in het Sustainable & Impact Equity team van NN Investment Partners. Dit team heeft ongeveer €15 miljard aan sustainable & impact aandelenstrategieën onder beheer, waaronder €4,7 miljard in passieve duurzame aandelenproducten. Veul is verantwoordelijk voor de ESG screening en lid van de ESG governance committee van deze NN Enhanced Index Sustainable Equity range. Hij werkt sinds 2010 bij NN Investment Partners en heeft daarvoor onder andere bij RBS en ABN Amro Asset Management gewerkt.
André Vos
André de Vos
Hoofdredacteur print & events
Pensioen Pro
André de Vos is sinds februari 2019 hoofdredacteur print en events van Pensioen Pro. Hij begon in 1992 als freelance financieel journalist en schreef voor diverse financiële vakbladen, voor het Financieele Dagblad en vanaf 2009 voor IPNederland, wat later Pensioen Pro werd. Hij is ook initiatiefnemer van de Masterclasses Financiële Journalistiek, een langlopende serie cursussen om journalisten bij te spijkeren in financiële zaken.
J. Wijckmans
J. Wijckmans
Expert Investment Manager
Pensioenfonds ABN Amro
Jan-Willem Wijckmans heeft ruim 17 jaar ervaring in de pensioenfondssector. Hij heeft gewerkt bij Cardano en PGGM, en is sinds 2013 in diverse rollen werkzaam bij ABN Amro Pensioenfonds. Hij houdt zich bezig met de selectie en monitoring van externe vermogensbeheerders, en is verantwoordelijk voor de implementatie van het strategisch beleid. ABN Amro Pensioenfonds heeft een sterke risicomanagementfocus, waarbij lage kosten en efficiënt vermogensbeheer centraal staan.